Over

Maak kennis

Mijn naam is John de Haas

Na mijn studie fysiotherapie heb ik afwisselend als fysiotherapeut, zeilschipper, (jeugd-) hulpverlener, trainer, adviseur en coach gewerkt. Ik heb inmiddels ook een diploma Toegepaste Psychologie en heb een master in Ecologische Pedagogiek. Vooral mijn leven en werk bij Inspiration Company en de Academie voor Innovatief Trainen hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben. Daar heb ik geleerd wat je van het leven kunt leren en wat je kunt leren door vol te leven. . Ik weet nu dat we iemand pas echt helpen wanneer we helpen vanuit het begrip dat niemand onze hulp nodig heeft. Ieder mens kan op ieder moment een adequaat antwoord geven op iedere situatie.

In 2013 heb ik een herseninfarct gehad, in 2016 een open hartoperatie. Ik ben blij dat ik beide voorvallen als een kans heb gezien. De voordelen moesten me er doorheen helpen. Dat heb ik anderen altijd voorgehouden en dat is voor mij ook echt zo geweest. Ik heb er van geleerd, het heeft me heel veel gebracht en ik ben er door gelouterd.

We hebben, volgens Victor Frankl, te allen tijde de vrijheid om onze houding ten aanzien van een situatie te kiezen. Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met tegenspoed. Maar tragedie kan veranderen in een persoonlijke triomf, in een prestatie, in een prikkel om in actie te komen. Niet de situatie waarin je terecht komt bepaalt je toekomst, maar je keuze om op een bepaalde manier met die situatie om te gaan., Ben je slachtoffer of neem je het roer van je leven in eigen hand?

​Je kunt de richting van de wind niet veranderen. Wel de stand van de zeilen.

Nog meer als voorheen ben ik gemotiveerd om er te zijn voor mensen die behoefte hebben aan een medemens. Iemand die het ook niet weet, maar die er wel is.

Persoonlijke groei en kracht

Meer over zeilen

We hebben, volgens Victor Frankl, te allen tijde de vrijheid om onze houding ten aanzien van een situatie te kiezen. Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met tegenspoed. Maar tragedie kan veranderen in een persoonlijke triomf, in een prestatie, in een prikkel om in actie te komen. Niet de situatie waarin je terechtkomt bepaalt je toekomst, maar je keuze om op een bepaalde manier met die situatie om te gaan. Ben je slachtoffer of neem je het roer van je leven in eigen hand?

We hadden op de middelbare school een eigen zeilpaviljoen waar we werkweken en zeilkampen hielden. Het echte vuur in mij werd ontstoken toen Mannes Veenendaal, een gymleraar, een vriend en mij mee vroeg voor de maidentrip van een zeiljacht dat hij gekocht had. We kregen onderweg op het Markermeer slecht weer. Ik kon toen nauwelijks zeilen, Mannes stond achter het roer en de rest was zeeziek. Er moest iemand naar het voordek om de zeilen te wisselen. Toen ik met verkleumde vingers op het voordek, meer onder dan boven water, de stormfok probeerde te zetten, had ik het gevoel “Ik ben van waarde!”


Later ben ik bij de Stichting Watersport met Gehandicapten (het huidige Sailwise) gaan werken, zeilde de oceaan over, haalde mijn bevoegdheid Kapitein Grote Zeilvaart en ben als schipper-trainer op Zeilschip De Tukker gaan werken. Daar heb ik intensieve 3-weekse trainingsprogramma’s gedaan voor jongeren die vastgelopen waren en betekenis in hun leven zochten.

Testimonials

Een aantal reviews

"De gesprekken die ik mocht hebben met John heb ik als zeer verrijkend ervaren. Door zijn rustige, respectvolle benadering, en luisterende houding ontstonden er gesprekken waarin hij het positieve in mij wist te benadrukken. Hij beschikt tevens over de kwaliteiten om mij, zonder oordeel, bewust te laten worden van mijn valkuilen. Hij gaf mij zoveel positieve energie dat ik weer in staat was om in mogelijkheden te denken. Iedereen zou ik deze ervaring toewensen!"

Joyce Balm Eigenaar TIZ (Thuis in zorg)

"Jouw levensverhaal, jouw vechtlust om daar terug te komen waar je nu bent, maakte dat ik vooral jóu zag als mens en niet als hulpverlener, . Als iemand begreep hoe moeilijk het leven soms kan zijn, was jij dat. Geen boekenwijsheid, maar jouw levenslust en ervaring. Boksen zou goed zijn. Als een spierbal dat tegen me had gezegd had ik ongetwijfeld niet meegedaan."

Boksen met moeders Uit het Essay

"Je ziet mensen voor wie ze zijn, het is net of jij door de schil heen kan kijken naar de kern. Jouw helderheid, jouw authenticiteit en je toekomstgerichte blik, daar ben ik van onder de indruk. Je inspireert, motiveert en bevestigd mensen enorm. Je geeft mensen inzichten, liefde en een gevoel van veiligheid. Mensen voelen zich gezien door jou en volledig geaccepteerd en worden daardoor versterkt in hun kracht en talenten. Zo coachte je mij in ieder geval en daarom ben jij mijn grootste rolmodel."

Dana Faneker Eigenaar Captain VR

"Mijn leerdoel was weerbaarder worden. John zijn kracht zit hem in de rust die hij uitstraalt, gecombineerd met luisteren en het stellen van de juiste vragen.

Deze combinatie bracht mij tot weerbaarheid en het inzicht dat het me gaat lukken. Bedankt John."

Carina de Vries Klant

"Jij weet op de juiste manier, op het juiste moment, met de gepaste dosis, informatie toe te voegen, waardoor ik het kan behappen en het een meerwaarde vormt."

Paul Greevink Klant

"John weet een fijne, veilige en open sfeer neer te zetten, waardoor er veel diepgang en openheid mogelijk was voor de deelnemers. Compliment daarvoor!"

Wouter van Diemen Belevingsarchitect

De rust die jij uitstraalt, de verbinding met jezelf en de groep is van zo'n grote waarde. Wat je zegt is volledig kloppend met je normen, waarden, je innerlijk kompas en dat voel je. De retraite heb ik als zeer verrijkend ervaren. Door de constante afwisseling van levendigheid en stilte heb ik geleerd voor beide open voor te staan. Ook ontstond er ruimte voor het positieve in mij door de respectvolle sfeer. En het lukt mij veel beter om, zonder oordeel, bewust te kijken naar mijn valkuilen. Ik heb ontdekt dat alles van waarde is en dat ik de keuze heb om te kiezen waar ik energie in wil steken.

Karel Brand IC-verpleegkundige
Inspiratie

Post & Vlogs

Hier staan inspirerende en verhelderende YouTube filmpjes, gedichten en stukjes tekst. Filmpjes die ons raken en die iets vertellen over wat ons werk volgens ons inhoudt.

Inspiratie

Post & Vlogs

Hier staan inspirerende en verhelderende YouTube filmpjes, gedichten en stukjes tekst. Filmpjes die ons raken en die iets vertellen over wat ons werk volgens ons inhoudt.

YouTube video
YouTube video
YouTube video