Coaching

Teamtraining ‘Boksen tegen Burn-out’

Meer informatie over deze training

In 10 lessen van twee uur naar een veerkrachtig, vitaal en contactueel oprechte, sterke medewerker.

Overspanning en burn-out zijn de meest gemelde beroepsziekten. Ook in de zorg lopen werkenden een verhoogd risico op stress en spanningsklachten. Sterker: psychische beroepsziekten komen in absolute zin het vaakst voor bij werknemers in de gezondheidszorg (23%).

Geïnterviewden geven aan dat werkgevers zich wel bewust zijn van de hoge psychische verzuimcijfers, de flinke kostenpost die dat met zich meebrengt en het risico van verminderde zorgkwaliteit. Maar structureel preventief beleid om mentale klachten te voorkomen blijft vaak uit. Door gebrek aan budget, tijd en aandacht stranden initiatieven om echt iets aan het probleem te doen. (Bron: Medisch Contact, november 2022 [1]).

Het draait om het voorkómen van mentale klachten. Bontekoe Coaching heeft een effectief en eigentijds programma ontwikkeld op basis van de ervaringen met moeders die met een burn-out of met chronische stress te maken hebben. Moeders hebben de afgelopen decennia te maken gekregen met een sterk toegenomen druk doordat ze niet alleen de zorg voor hun gezin en hun relatie hebben, maar ook op hun werk de druk is toegenomen. Door de steeds hoger wordende eisen en de steeds smallere normen (in de opvoeding, in de zorg en in de samenleving als geheel) staat het water veel moeders al tijden aan de lippen. Maar …. als je kinderen hebt gooi je de handdoek niet in de ring. Zeker niet als moeder.

We deden met die moeders een combinatie van haptonomisch (met gevoel) boksen, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, mindfullness en we gaven hands-on opvoedingsadviezen. En dat bleek uit onderzoek in het kader van een Master Ecologische Pedagogiek (De Haas, 2023 [2]):

  1. Het veranderde het gedrag van moeders in het uitoefenen van hun rol als opvoeder. Doordat ze in hun kracht en rust komen, voeden de moeders met meer vertrouwen op en leven meer vanuit verantwoordelijkheid. Ze kunnen ontspannen, zijn meer in contact met hun gevoel, laten de scenario’s die in hun hoofd rondspoken meer los en spreken zich steeds vaker vrijmoedig uit. Met dit vrijmoedig spreken creëren ze de wereld die ze graag willen. Voor zichzelf, voor hun kinderen, hun partner en op hun werk.
  2. Inzichten op basis van verschillende perspectieven op opvoeden vanuit levensbeschouwing en wetenschap. Onze postmoderne samenleving heeft als nadeel dat er immens hoge eisen worden gesteld aan het moederschap. De toegenomen individualisering en de neiging om sociale problemen te individualiseren zorgt voor het isolement van de moeder. Dit kan voor chronische stress zorgen, waardoor moeders uiteindelijk niet meer alle ballen hoog kunnen houden en ze niet meer aan hun eigen normen en waarden kunnen voldoen. Er is steeds minder ruimte voor de moeder zelf. Door boksen i.c.m. opvoedondersteuning, m.n. in groepsverband, ontstaat er een nieuwe realiteit met nieuwe eisen, van waaruit het moeders lukt om weer meer ruimte voor zichzelf te nemen en hier ook de verantwoordelijkheid voor te nemen. Daarna zijn ze ook beter in staat om ook voor de ander die ruimte te geven en ze aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.
  3. Methodisch handelen uit de praktijk van het boksen als middel in de pedagogische praktijk. Door een juiste persoonlijke openheid, randvoorwaarden, kennis, ervaring, invulling, uitstraling, visie en levenshouding ontstaat er een veilige context die een basisvoorwaarde is voor de interventie en de persoonlijke groei. De geboden kaders (groeten, gronden, ademhalingsoefeningen en basisafspraken) bieden een ruimte waarin moeders hun moed kunnen vinden om ‘in actie te stappen’. Door de aanpak voelen moeders zich veilig, gezien en gehoord. Daardoor lukt het ze om stappen te zetten op het gebied van de pedagogische relatie. De trainer helpt om dit te verwoorden. Door het bewegend leren en het ‘aan’ staan tijdens het boksen lijken de moeders de opvoedingsadviezen beter te kunnen horen en zijn ze in staat deze te filteren op mogelijk en wenselijk, zonder dat ze in allerlei ‘blokkerende’ schuldcomplexen terecht komen.
  4. Het holistisch perspectief. De wederkerigheid tussen lichaam en geest en mens en omgeving wordt omarmd in het boksen met moeders. Door niet alleen te praten, maar tijdens de interventie het gehele lichaam mee te nemen als instrument, als aangrijpingspunt voor opvoeding wordt voorbijgegaan aan de eenzijdig cognitieve aanpak van veel andere interventies. Dit heeft als voordeel dat psychosomatische klachten die het symptoom zijn van chronische stress in de interventie worden meegenomen, zowel diagnostisch als therapeutisch. In je lichaam ervaar je je kracht, je kwetsbaarheid en je rust. Evenals je pijn en je frustratie.
  5. Het perspectief van toegenomen levendigheid. De stress die de opvoeding met zich meebrengt maakt dat moeders ontspanning en plezier nodig hebben. Dit ervaren is al een doel op zich. Door ‘pedagogisch’ te boksen ontstaat hier ruimte voor. In het boksend bewegen vindt spanningsregulatie en ont-stressen plaats. Door te focussen op het contact dat je met elkaar hebt ontstaat binnen het veilige kader een gevoel van verbinding, plezier, ontspanning en levendigheid. Om te boksen moet je uiteindelijk je plek midden in de ring innemen. Je moet durven ontdekken en daar is moed voor nodig. In de opvoeding is het niet anders. Je kunt nog zoveel pedagogische adviezen krijgen, maar het vergt moed om krachtig en kwetsbaar te zijn om toe te bewegen naar het midden van de ring. De plek waar je geraakt kun worden en waar je mensen kunt raken. Het boksen is een prachtige metafoor voor dit proces. Je moet contact maken met je ‘fighting spirit’, zonder daarbij je zelfbeheersing te verliezen.

Vanzelfsprekend is de training ook voor vrouwen die (nog) geen moeder zijn en die ook chronische stress ervaren bij het combineren van alle taken waar ze voor staan.

We stellen een training voor die 10 weken duurt, waarbij we wekelijks 2 uur aaneengesloten werken.

De trainers zijn John de Haas, Paul Greevink en/of Elijah Spaans.

[1] https://www.medischcontact.nl/actueel/federatienieuws/federatiebericht/ik-voel-me-gestrest-doordat-ik-zieke-of-te-weinig-collegas-heb.-wie-zorgt-er-voor-mij

[2] De Haas, John (2023) – Voegt ‘Boksen met moeders’ iets toe als pedagogische interventie bij gezinnen met complexe problematiek?

Benieuwd naar wat ‘Contact met Boksen’ voor jouw team kan betekenen? Vraag vrijblijvend een gesprek aan via het contactformulier of bel John op 06 207 046 14. Deze workshop belooft een unieke ervaring te bieden, waarbij boksen wordt ingezet als krachtige tool om diepere connecties te leggen, zowel met jezelf als met je collega’s.

Wat zijn de kosten?

Bekijk een aantal foto's

Impressie van deze training

Maak kennis met de trainers

Trainer

John de Haas

Mijn naam is John de Haas. Trainer vind ik van alle beroepen die ik heb uitgevoerd het mooiste vak dat er bestaat. Op Zeilschip De Tukker, met Inspiration Company in het bedrijfsleven, in het Dijklander Ziekenhuis, etc. Het maakt mij niet uit waar of met wie het is. Met als doel altijd om mensen te raken en zelf ook tekens weer geraakt te worden door wat er uit mensen komt. Dit blijft een magisch moment en meestal borrelt er dan een nieuwe waarheid op. Soms benoem je die zelf, soms benoem ik die, soms benoemen anderen die. 

Trainer

Paul Greevink

Mijn naam is Paul, coach en bokstrainer met een passie voor menselijkheid.

Werken vanuit holistische visie is voor mij als ademen. Het gaat op een heel natuurlijke manier, waardoor we ons werkelijk kunnen verbinden en stappen zetten in het verwerven van inzichten.

Ons hoofd heeft een verhaal en een plan, wat ons meestal laat vastlopen. Hierdoor verkrijg je steeds opnieuw hetzelfde resultaat of gelijkwaardige ervaringen op je levenspad. Wil je uit je eindeloze gedachtencirkel of patronen stappen? Jezelf leren begrijpen?

Door het holistische boksen vindt je rust en kracht tegelijk in het centrum van je lichaam. Je krijgt een heel zuivere vertaalslag van wat er vaak onderliggend, goed weggestopt, aanwezig is en je aanstuurt. Het lichaam is hierbij een fantastisch instrument, die altijd een zuivere klank heeft.

Ben jij klaar voor de beste versie van jezelf? Wees welkom bij mij in de ring.

Trainer

Elijah Spaans

Ik ben Elijah, een 40-jarige socioloog en momenteel in opleiding tot orthopedagoog. Mijn passie voor boksen heeft me laten zien dat deze sport veel verder gaat dan alleen zelfverdediging. Het is een nobele kunst waarin ik creativiteit heb ontdekt. Door eenvoudige stappen aan te leren, kan ik mensen veel leren, of het nu in groepen is of tijdens individuele sessies. Boksen stelt me in staat om lichaamstaal en emoties op een unieke manier te vertalen, waardoor ik anderen kan helpen hun innerlijke kracht te ontdekken.

Bij boksen als interventie gebruik ik deze krachtige kunst om onderliggende problemen op een natuurlijke en ongeforceerde manier naar boven te brengen, terwijl we samenwerken aan oplossingen. Ik geloof dat boksen niet alleen de fysieke kracht vergroot, maar ook een diepere mentale en emotionele groei mogelijk maakt. Samen kunnen we ontdekken hoe boksen niet alleen je zelfverdediging verbetert, maar ook de weg opent naar persoonlijke transformatie en empowerment.

Schrijf je vandaag nog in!